Skip to main content

Omarm de waarde van onderhandelen, en het onderhandelen van waarde

Onderhandelen over huizen is een subtiel proces. Wat het zo moeilijk maakt voor velen, is dat je van binnen weet dat het je toekomst kan bepalen. Precies dat maakt het doodeng. En nog moeilijker wordt het als je emotioneel betrokken bent. Want hoe weet je zeker dat je zo direct helder genoeg nadenkt en niet onbezonnen je vermogen op het spel zet?

Wat je zeker niet moet doen

Mensen die zelf willen onderhandelen, vragen uiteindelijk hun omgeving om zeker te weten of ze de juiste keuze maken. Zoals je echtgenoot, je familie, vrienden of mensen op het werk. Waar alleen veel mensen niet bij stil staan, is dat iedereen zijn eigen bril en redenen heeft om je te helpen. Hoe goed bedoeld ook, het blijft een gekleurd perspectief vol eigen herinneringen of gevoelens.

Daarnaast geven te veel meningen je juist ruis, want iedereen zegt meestal iets anders. Ga maar eens met een groepje van tien een verjaardagscadeau kopen voor die ene collega. Iedereen heeft wel een ander idee wat de beste oplossing is, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit maakt het voor jou lastig om de juiste keuze te maken.

Als je zelf gaat onderhandelen, moet je trouwens veel meer weten dan alleen hoe onderhandelen werkt. Je moet echt de waarde weten van een woning, welke gebreken er zijn, en nog veel meer. Zonder kennis onderhandelen is hetzelfde als zonder voetbal, toch proberen te scoren.

Waar je op moet letten als je het toch zelf wilt doen

We raden het je om vele redenen af, maar als je het wilt doen kunnen we je niet tegenhouden. Denk dan in ieder geval na over de volgende punten:

1. Wees duidelijk over wat je zoekt
2. Wees nuchter over wat de andere partij te bieden heeft
3. Besluit vooraf hoe ver je wilt gaan, spreek een grensbedrag af
4. Zorg voor een back-up plan als je tegen de muur staat

Verder, trap nooit in de “nu of nooit” druk. Je kunt altijd weglopen en een ander huis vinden. En laat je vooral geen woorden in je mond leggen, jij weet zelf het beste of je gelukkig gaat worden. Voel je thuis om nee te zeggen.

We hopen dat je meer bewust bent over de gevaren van onderhandelen en  onthoud: “de beste kopers verliezen nooit de moed ten koste van zichzelf!”. Laat een neutraal iemand je helpen zoals Juist®. Want een vergissing bij het onderhandelen, kun je maar één keer maken.