Skip to main content

Hoe je wakker blijft als je een droomhuis hebt gevonden

Als je een droomhuis hebt gevonden, is het verleidelijk om je mee te laten slepen tijdens het aankoopproces. Zo maak je je zorgen om een goede deal, de hypotheeklasten, of de woning wel in de juiste staat is, en je vraagt je misschien af of je het allemaal wel kunt betalen.

Om gelijk maar te beginnen met het ‘slechte’ nieuws: uit onderzoek blijkt dat veel mensen die verliefd zijn op hun droomhuis, stiekem helemaal niet weten wat ze écht willen. Hun verwachtingen zijn dan gebaseerd op mooie verhalen uit films. En precies dit zorgt ervoor dat je onrealistisch verwachtingen hebt. En als dan ook maar iets misgaat in je onderhandeling, raken veel mensen in blinde paniek. Kortom, de minder overdreven romantisch beeld je hebt over jouw droomwoning, de flexibeler en sterker je staat in je onderhandeling.

Waar moet je op letten als je een woning koopt?

Maar hoe onderhandel je nu de beste deal, zonder dat je je zenuwen verliest? Hierbij onze tips om ervoor te zorgen dat het krijgen van je droomhuis niet te veel gaat kosten en de woning echt de moeite waard voor je is.

De eerste stap is om in de mindset te komen van het kopen. Blijf kalm en wees niet bang dat je tijdens onderhandeling onder druk wordt gezet, want dat gaat gebeuren. Dus hoe graag je ook die woning ook wilt, de bewuster je bent van jezelf en proces, de steviger je staat als het onderhandelen begint. De meeste mensen kiezen daarom voor een makelaar die neutraal jouw belangen behartigt. Wees dus eerlijk of je echt sterk genoeg bent om die roze bril op tijd af te zetten en alle stappen ver vooruit te zijn, want dit gaat over jouw toekomst.

De volgende stap is een objectief beeld te maken van wat je zou willen kopen, van klein naar groot. Hierdoor ben je flexibeler en dus minder wanhopig als het erop aankomt. Begin bijvoorbeeld met “Ik wil dat mijn huis sowieso 70 m² groot is” en voeg dan extra wensen toe, zoals: “Ik wil graag dat mijn huis uitkijkt op de zee en op 8 minuten afstand is van mijn werk”.

Als je dit hebt gedaan, bereid je je jezelf voor op verschillende scenario’s: wat als ik te veel moet bieden? Wat als ik slechte voorwaarden krijg? Hoe ga ik om met al deze onzekerheden? Wat als ik mezelf ver boven mijn stand, in de schulden zou steken, omdat ik denk dat het het waard zal zijn? Maak een duidelijke lijst van elk ongemak en probleem dat zich kan voordoen bij het kopen van een huis. Dit is precies wat we als makelaar doen, verder vooruit kijken dan je verwachtingen.

Verder kun je ook eigen gevoel onder de loep nemen. Een onverwachtse truc is terug te denken aan een situatie toen je je het compleet gelukkig voelde en niets nodig had, jaren terug. Had je dan de woning net zo graag gewild om gelukkig te zijn? Als je antwoord nog steeds ‘ja’ hierop is, dan weet je dat je goed zit.

Tips voor een succesvolle onderhandeling

Welk droomhuis je ook voor ogen hebt, neem nooit beslissingen voordat je alle belangrijke financiële berekeningen hebt gemaakt. Daar helpt bijvoorbeeld Juist® je ook goed bij. Samen schatten we in hoeveel geld je kwijt bent aan mogelijke onvoorziene kosten, zoals renovaties of verduurzaming van je huis. Wij helpen je nuchter afwegen, is dit inderdaad het droomhuis dat bij mij past?

Omdat een woning kopen niet is wat je elke dag doet, hebben we hier nog algemene tips voor je als bonus:

1) Kies een NVM-makelaar zoals Juist®, die up-to-date is van wat een woning écht waard is. Zodat je zeker weten of je niet te veel gaat betalen.

2) Doe tijdens het onderhandelen geen concessies voordat je alle voorwaarden op schrift hebt gesteld. Stel dus een goed dicht getimmerde overeenkomst op, voordat de onderhandelingen beginnen.

3) Behandel onderhandelingen niet als het spelen van spelletjes – onderhandel of onderhandel helemaal niet. Deze fase bepaalt je verdere leven en je geluk. Iets waar Juist® je op alle vlakken in kan beschermen met expertise en aandacht.